les_bien_aimes.jpg

Les bien-aimés

Les bien-aimés icon_trailer.png

LES BIEN-AIMÉS is een film zoals alleen Fransen die kunnen maken: een lichtvoetig melodrama over liefde, relaties, familie en andere hoofdzaken van het leven. Dit allemaal aaneen gesmeed door acteurs die geregeld in zang uitbarsten, net zoals in François Ozon’s HUIT FEMMES en het oervoorbeeld LES PARAPLUIES DE CHERBOURG van Jacques Demy. Niet toevallig speelt Catharine Deneuve - de grande dame der Franse filmsterren - in al deze films de hoofdrol.
Deneuve is in LES BIEN-AIMÉS Madeleine, een oudere vrouw met een bewogen verleden. De film overspant veertig jaar van haar leven. We zien hoe de jonge Madeleine (gespeeld door Ludivine Sagnier) begin jaren zestig in Parijs werkt als schoenverkoopster en prostitué. Wanneer ze verliefd wordt op een Tsjech vlucht ze van Frankrijk naar Praag, waar haar dochtertje Vera wordt geboren. Madeleine’s huwelijk verloopt echter stroef, en na de Praagse Lente keert ze samen met haar dochter gedesillusioneerd terug naar Parijs. Vervolgens schakelt de film over op de liefdesperikelen van de volwassen Vera (gespeeld door Chiara Mastroianni, ook in het echt de dochter van Deneuve). Net als haar moeder beleeft ze een ongelukkig huwelijk, en dat ze daarna verliefd wordt op een Britse homo maakt haar leven er niet makkelijker op.
LES BIEN-AIMÉS komt uit de koker van de jonge regisseur Christophe Honoré, die zijn film vol stopte met verwijzingen naar Franse klassiekers. ‘Het werk van Honoré verdeelt de meningen flink: maakt hij indringende films vol intense emoties of is het oppervlakkig gekoketteer met de Franse filmgeschiedenis? De waarheid ligt ergens in het midden’, aldus NRC Handelsblad.