light_thief.jpg

The light thief

  • regie: Aktan Arym Kubat

  • met: Abazova Taalaikan

  • DUI/FRA/NED •drama • 2010 • 80 min.

The light thief icon_trailer.png

THE LIGHT THIEF speelt zich af in Kirgizië, tegen de achtergrond van de Tulpenrevolutie van 2005. Het heeft een paar jaar geduurd, maar zelfs het verwaarloosde platteland heeft te maken met het opkomende kapitalisme en democratisering. Bestuurders zijn uit op meer macht en (buitenlandse) ondernemers op het grote geld. Corruptie en loze beloften zijn daarbij nog steeds een succesvol smeermiddel, blijkt ook uit deze tragikomedie.
De goedmoedige en wat naïeve Svet-ake - mooi vertolkt door de regisseur zelf - is elektricien in een dorpje waar de mensen een minimaal bestaan leiden. Meneertje Licht, zoals hij wordt genoemd door de dorpsbewoners, is zeer geliefd omdat hij altijd voor iedereen klaar staat. Hij is zelfs niet te beroerd om wat met de meter te manipuleren als iemand z’n rekening niet kan betalen. Svet-ake is een gelukkig man, gek op zijn vrouw en vier dochters. Toch blijven er voor hem nog twee wensen over: hij wil dolgraag een zoon, en hij droomt ervan het hele dorp van windenergie te voorzien. Wind is er genoeg, maar zijn experimenten met de bouw van een windmolen willen nog niet zo vlotten. Wanneer de machtswellustige politicus Bezkat hem een windmolenpark in het vooruitzicht stelt als de grond van de vallei wordt verkocht aan de Chinezen, laat Svet-ake zich in eerste instantie inpakken. Op tijd realiseert hij zich dat het dorp daarmee ook zijn eeuwenoude tradities prijs moet geven en hij doet er alles aan om het tij te keren.
De beeldschoon gefilmde THE LIGHT THIEF is een compositie van kleine anekdotes, eerst lichtvoetig, liefdevol en humoristisch, daarna grimmig en cynisch - het plattelandssprookje wordt langzaam afgebroken.