The ides of march icon_trailer.png

'Een goed paard is nog geen goede ruiter’, zo sneerde voetbalcoach Co Adriaanse ooit over topvoetballers die dachten dat ze ook wel succesvol zouden zijn als trainer. Iets dergelijks zie je niet alleen in de voetballerij, maar ook in de filmwereld. Daar zijn het vaak beroemde acteurs en actrices die plots gaan regisseren. Soms met desastreuze gevolgen - horen wij daar de naam Madonna? - maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Eén daarvan is George Clooney, zie zowel een goed paard als een goede ruiter blijkt. Dat bewees hij eerder al met films als CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND en GOOD NIGHT AND GOOD LUCK, en nu opnieuw met THE IDES OF MARCH. Clooney deed niet alleen de regie van dit politieke drama, maar speelde er ook een prima bijrol in.
In THE IDES OF MARCH is hij de Amerikaanse gouverneur Mike Morris, een raspoliticus die bij de Democraten meestrijdt als kandidaat voor het presidentschap van de VS. Centrale figuur in de film is echter zijn jonge PR-man en spindoctor Stephen Meyers (coming man Ryan Gosling, zie ook pag. 9), een briljante strateeg die vorm geeft aan Morris’ verkiezingscampagne. Dat doet hij samen met campagneleider Paul Zara (de altijd goede Philip Seymour Hofman). Stiekem wil de ambitieze Meyers echter hogerop komen in de hiërarchie. Als dat niet lijkt te lukken bij Morris stapt hij over naar het kamp van een rivaliserende presidentskandidaat, waar hij gaat samenwerken met campagnestrateeg Tom Duffy (Paul Giamatti). Dat levert niet alleen de nodige intriges in achterkamertjes op, maar ook politiek vuurwerk.
THE IDES OF MARCH geeft een mooi inkijkje in de Amerikaanse partijpolitiek. Een actueel inkijkje bovendien, want komend jaar barsten de presidentscampagnes in de VS weer in alle hevigheid los. Dat Clooney als regisseur een bijzondere status heeft werd bewezen in Venetië, waar THE IDES OF MARCH afgelopen najaar het filmfestival mocht openen én genomineerd was voor een Gouden Leeuw.