submarine.jpg

Submarine

Submarine icon_trailer.png

’Soms zou ik willen dat alles wat ik deed vastgelegd werd door een filmploeg, zodat ik een documentaire maakte over een belangrijke denker die leed onder een vreselijk verlies’, verzucht de 15-jarige Oliver Tate. Als echte puber beschouwt hij zich als het middelpunt van de wereld. Zijn medeleerlingen pesten hem echter als het stuudje van de klas in zijn eeuwige houtje-touwtje jas.
Oliver die opgroeit in het druilerige Swansea van de jaren 80, is de held in zijn eigen fantasiewereld. Hij heeft twee grote obsessies: hij wil voor zijn zestiende ontmaagd worden door Jordana, het meisje van zijn dromen, en hij moet het huwelijk van zijn ouders redden. In gedachten plant hij zorgvuldig hoe hij dat gaat bereiken, in werkelijkheid pakt het allemaal net even anders uit. Zo houdt Jordana hem, ondanks zijn roerende versierpogingen, met allemaal vreemde opdrachten eindeloos aan het lijntje.
De uitgebluste relatie van zijn ouders komt ondertussen extra onder druk te staan, als de oude jeugdliefde van zijn moeder (Sally Hawkins uit HAPPY GO LUCKY) opduikt. De man is een zelfbenoemde New Age-goeroe die Oliver’s moeder moeiteloos inpakt met zijn mooie praatjes. Oliver gaat tot het uiterste om het overspel, dat in zijn ogen niet uit kan blijven, te stoppen.
Het droge en ironische commentaar van Oliver (Craig Roberts) in de voice-over maakt van SUBMARINE een grappige, aandoenlijke film over volwassen worden. Regisseur Richard Ayoade, die eerder videoclips maakte voor de Arctic Monkeys, leverde volgens het Parool met SUBMARINE dan ook een ‘sprankelend debuut’ af.