beginners.jpg

Beginners

Beginners icon_trailer.png

BEGINNERS is zo’n film die je met een glimlach ondergaat, ondanks de pittige onderwerpen. Al aan het begin wordt de toon gezet. De dertiger Oliver (Ewan McGregor) voelt zich na de dood van zijn vader ontheemd en neerslachtig. Wanneer hij na een dag opruimen in zijn vaders huis thuiskomt, krijgt het geërfde Jack Russell-hondje een rondleiding: dit is de kamer, dit de keuken en dit. Het hondje reageert, alsof het heel normaal is, als een volwassen personage via een voice over - met intelligente opmerkingen zoals in het verloop van de film zal blijken. En dat is niet het enige middel dat regisseur Mike Mills inzet om zijn film te laten sprankelen.
Oliver heeft genoeg redenen om te twijfelen aan zichzelf en aan het leven. Hij dacht in een warm en ongecompliceerd nest te zijn opgegroeid. Maar wat blijkt? Na een huwelijk van 44 jaar kwam zijn vader Hal (Christopher Plummer) uit de kast, direct na de dood van zijn vrouw. Hal genoot volop van zijn nieuwe leven, zelfs nadat hij te horen kreeg dat de kanker aan hem vrat. Oliver begreep het allemaal niet, maar nooit keerde hij zich tegen zijn vader.
De weerslag na Hal’s dood is fors, Oliver’s werk lijdt eronder en sociale contacten vermijdt hij. Toch weten vrienden hem naar een gekostumeerd feestje te praten. Als Sigmund Freud krijgt hij daar Anna (Mélanie Laurent) op zijn bank, een Franse actrice die voor haar werk een maand in Los Angeles is. Zij mag niet praten om haar stembanden te sparen. Een grappig begin van een ontluikende liefde die niet zomaar beantwoord wordt. Beiden tobben met bindingsangst en kunnen niet geloven dat er een mooi leven aan de horizon gloort.