tambien_la_lluvia.jpg

También la lluvia

También la lluvia icon_trailer.png

TAMBIÉN LA LLUVIA is een film over de filmploeg van regisseur Sebastian (Gael Garcìa Benal). Wanneer die aankomt in de Boliviaanse stad Cochabamba staat een onafzienbare mensenmassa te wachten. Allemaal willen ze een rol als figurant in Sebastian’s nieuwste film over ontdekkingsreiziger Columbus die in de 16e eeuw de Indianen in Zuid-Amerika wreed onderwierp in naam van de Spaanse koning.
‘Het zijn er teveel’, fluistert producent Costa (Luis Tosar, bekend uit CELL 211) Sebastian in het oor, ‘Pik er tien uit en stuur de rest naar huis’. Niet dat de bewoners van Cochabamba er op zitten te wachten in een film uitgebuit en opgejaagd te worden, ze zijn massaal gekomen omdat ze het geld hard nodig hebben. Sinds het drinkwater is geprivatiseerd moeten ze zelfs betalen voor het regenwater (TAMBIÉN LA LLUVIA, ‘zelfs de regen’).
De strijd tegen de hoge waterprijs die de figuranten in hun dagelijks leven uitvechten gaat de filmopnames steeds meer beïnvloeden. Vooral omdat één van de sterspelers, Indianenleider Daniel (Juan Carlos Aduviri) in het echt de voorman van de protestbeweging blijkt te zijn. De frustratie van de filmmakers, die vooral willen doorwerken, komt tot het kookpunt als Daniel wordt gearresteerd. Wat te doen: blijven juist zij, die het onrecht onder Columbus aan de kaak willen stellen, afzijdig bij de sociale onrust van deze tijd?
Geen onverwachte vraag voor wie weet dat Paul Laverty het scenario schreef van deze film. Laverty werkte mee aan geëngageerde films van Ken Loach als THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY. Afgezien van het politieke dilemma, gebaseerd op de waargebeurde drinkwateropstand in 2000, is TAMBIÉN LA LLUVIA van regisseuse Iciar Bollain een sfeervolle film met prachtige beelden van het Boliviaanse landschap en fraaie historische scènes.