the_artist.jpg

The artist

The artist icon_trailer.png

THE ARTIST was vorig jaar niet alleen één van de populairste films van het Filmfestival in Cannes, maar de romantische komedie stond ook hoog in de eindejaarslijstjes van veel filmcritici. Een bijzondere prestatie voor een zwart-wit film waarin geen woord wordt gesproken.
THE ARTIST speelt eind jaren twintig, als de succesvolle stomme-film acteur George Valentin (Jean Dujardin) zijn carrière in het slop ziet raken door de opkomst van de gesproken film. George doet wat hij kan en besluit ten einde raad zelf speelfilms te gaan regisseren. Maar er is geen redden meer aan. Zijn nieuwe film komt niet van de grond, zijn vrouw verlaat hem en Valentin blijft achter met zijn trouwe hondje. En met de herinneringen aan Peppy Miller (Berenice Bojo), een jonge actrice op wie hij heimelijk verliefd is. Terwijl hij aan de grond zit, gaat Millers carrière als een raket. Zij past prima in het concept van de geluidsfilm. Zij blijft bovendien loyaal aan Valentin omdat hij haar het witte doek op geholpen heeft.
De aankleding, de dansscènes, de sigaren kauwende filmproducent (een rol van John Goodman) en niet te vergeten de muziek - alles klopt aan THE ARTIST. Het verhaal doet denken aan A STAR IS BORN, de dans aan SINGIN’ IN THE RAIN. Met THE ARTIST zet regisseur Michel Hazanavicius een sprankelende, melancholische en tegelijk komische hommage neer aan de stomme film van begin vorige eeuw. Dujardin kreeg in Cannes dan ook de prijs voor beste acteur en zijn heldhaftige hondje ging er vandoor met de ludieke Palm Dog-prijs, een versierde halsband.