Le gamin au vélo icon_trailer.png

Niemand timmert in de Belgische filmwereld zo nadrukkelijk aan de weg als de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. Ze wonnen in 1999 de Gouden Palm in Cannes met ROSETTA en in 2005 met L'ENFANT. Ook hun achtste film LE GAMIN AU VÉLO werd dit jaar genomineerd voor de Gouden Palm, maar deze keer moesten de broers zich tevreden stellen met de Grote Jury-prijs.
De Dardenne-films spelen zich vaak af in de arbeiderswijken van Luik, waar mensen aan de onderkant van de samenleving leven. Dat geldt ook voor LE GAMIN AU VÉLO. De film vertelt het verhaal van de 11-jarige Cyril (Thomas Doret), die door zijn vader (Jérémie Renier) achtergelaten is in een kindertehuis. In de jongen huist woede, hij vecht met zijn verzorgers en met zichzelf. Hij mist zijn vader en treurt om zijn fiets die zomaar verdwenen is. Als hij op een dag weer eens een woedeaanval heeft, klampt hij zich vast aan de kapster Samantha (Cécile de France). Zij ontfermt zich over de onhandelbare jongen die onophoudelijk naar zijn geliefde fiets speurt. Met steun van Samantha krijgt Cyril weer contact met zijn vader. Het blijkt om een onvolwassen man te gaan die ook nog eens de fiets van zijn zoon heeft verkocht. Als Cyril zijn waardevolle bezit eindelijk terugvindt, beginnen de problemen pas echt.
LE GAMIN AU VÉLO is een heel toegankelijke en warme film, mede dankzij het innemende acteerwerk van Cécile de France (SOEUR SOURIRE, UN SECRET). Toch wordt de film vooral gedragen door de 12-jarige debutant Thomas Doret. Hij raast op zijn kinderfiets door het beeld en weet zich steeds weer uit allerlei benauwende situaties te redden.