la_conquete.jpg

La conquête

  • regie: Xavier Durringer

  • met: Denis Podalydes • Florence Pernel

  • FRA •biopic • 2011 • 105 min.

La conquête icon_trailer.png

Wat doet de politicus op de avond dat hij, na een jarenlange machtsstrijd, op het punt staat president van Frankrijk te worden? Hij speelt bedroefd met zijn trouwring: zijn vrouw Cecilia verlaat hem uitgerekend op dat moment voor een ander. Daarmee is het drama van de film LA CONQUÊTE (de Verovering) in de beginscène samengebald.
LA CONQUÊTE is het verhaal van de niets ontziende gang naar het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Maar het is ook het verhaal van de ondergang van zijn 20-jarig huwelijk met Cecilia, behalve zijn vrouw ook één van zijn belangrijkste adviseurs. Het was juist die vermenging van politiek en privé die regisseur Xavier Durringer aansprak, zegt hij in Trouw: ‘Sarkozy heeft de politiek in Frankrijk veranderd. Hij ontheiligde het presidentschap door zich overal te laten filmen, in korte broek, op de fiets. Hij is een showman.’
Het geeft een fascinerend en ontluisterend beeld van de Franse politiek. Sarkozy begint zijn opmars in 2002 wanneer hij als minister geïnstalleerd wordt door president en partijgenoot Jacques Chirac. Dezelfde Chirac en diens kroonprins premier Dominique de Villepin met wie hij in 2007 de strijd om het presidentschap aanbindt. De kemphanen worden op de voet gevolgd door de media, die Sarkozy als geen ander bedient met prikkelende oneliners.
Het is een cynisch maar ook vermakelijk spektakel van Shakespeariaanse proporties, mede door het prima spel van hoofdrolspelers Denis Podalydès (die een zeer geloofwaardige Sarkozy neerzet), Samuel Labarthe (als de Villepin) en Bernard Le Coq (een perfecte Chirac).
Sarkozy heeft de film zelf niet gezien, vertelt Durringer in Trouw. ‘Hij gaat liever naar een psychoanalyticus, zei hij. Zoveel narcisme zou slecht zijn voor zijn geestelijke gezondheid.'