Il_postino.jpg

Il Postino

Il Postino icon_trailer.png

Sinds Jacques Tati’s JOUR DE FÊTE is de fietsende postbode een dankbaar onderwerp voor een film. Want wie komt er makkelijker bij mensen aan huis dan de postbode? In IL POSTINO heeft postbode Mario maar één klant, maar wel een bijzondere: de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. De uit Chili verbannen Neruda bracht in 1952 een tijd door op Salina, één van de Eolische eilanden bij Sicilië. Regisseur Michael Radford (THE MERCHANT OF VENICE) vond dit een aardig uitgangspunt voor zijn overigens gefingeerde verhaal van IL POSTINO (1994).
De schuchtere visserszoon Mario (Massimo Troisi) droomt van een groots en meeslepend leven, maar krijgt daartoe als postbode op het kleine eiland niet veel kans. Toch verandert zijn leven als hij dagelijks stapels post, voornamelijk van vrouwen, bij de dichter (Philippe Noiret) en diens vriendin bezorgt. Poëzie en vrouwen, Mario ziet een verband. Hij heeft Neruda als leermeester nodig! Voorzichtig weet Mario de aandacht en nieuwsgierigheid van Neruda te wekken, en Neruda leert de postbode hoe je met poëzie vrouwen kunt verleiden. Met deze hulp verovert Mario zijn Beatrice. Na hun huwelijk verlaat Neruda het eiland om tot Mario’s teleurstelling niets meer van zich te laten horen. Pas jaren later keert de dichter even terug en pas dan beseft Neruda hoe belangrijk de vriendschap voor de postbode was.
Veel heeft IL POSTIMO te danken aan Massimo Troisi. De acteur kwam niet alleen met het oorspronkelijke idee bij Radford, maar stond er ook op het project te voltooien, ondanks zijn hartaanval bij het begin van de opnames. Een dag na de opnames stierf hij op 41-jarige leeftijd.
Voor de muziek, veelal op bandoneon, kreeg Luis Bacalov een Oscar.