loft.jpg

Loft

Loft icon_trailer.png

In 2008 was de Vlaamse film LOFT een doorslaand succes bij onze zuiderburen: met bijna 1,2 miljoen bezoekers was het de best-bezochte Belgische film ooit. Niet zo heel vreemd, want de doortimmerde thriller heeft een heel spannend plot waarin je als kijker voortdurend op het foute been wordt gezet. LOFT vertelt het verhaal van een vriendengroep van vijf getrouwde mannen, die er in het geniep een appartement op nahouden zodat ze om-en-om vreemd kunnen gaan zonder dat hun vrouwen het merken. Dat lijkt ze te lukken, totdat het volkomen misloopt: op een dag wordt er een vermoorde jonge vrouw gevonden in hun appartement. Wie is de vrouw? Wie heeft het gedaan? Waarom? Dat zijn de vragen die de vrienden elkaar stellen. En door de antwoorden komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan.
In 2010 maakte de Nederlandse regisseur Antoinette Beumer (DE GELUKKIGE HUISVROUW) een remake van de succesvolle thriller. Het verhaal liet zij grotendeels intact, al verplaatste ze het wel naar de Amsterdamse grachtengordel. Bovendien trok ze een blik bekende Nederlandse acteurs open, van Anna Drijver tot Kim van Kooten en van Barry Atsma en Fedja van HuĂȘt tot Jeroen van Koningsbrugge. Van die laatste moet je houden, maar verder spelen ze hun rollen vrij vlekkeloos.
Net als in de Belgische voorganger speelt LOFT voortdurend een spel met de kijker. Want telkens als je denkt de whodunit te hebben doorgrond, toveren Beumer en scenariste Saskia Noort (de thrillerschrijfster) weer een nieuwe plotwending uit hun hoge hoed en kun je opnieuw gaan puzzelen. Goed nieuws voor de liefhebbers: volgens het filmblad Variety wordt er ook gewerkt aan een Amerikaanse remake van LOFT, met in de hoofdrol Patrick Wilson (HARD CANDY, LITTLE CHILDREN).