illegal.jpg

Illégal

  • regie: Olivier Masset Depasse

  • met: Anne Coesens • Alexandre Gontcharov

  • BEL/FRA/LUX •drama • 2010 • 90 min.

Illégal icon_trailer.png

Asielzoekers en illegalen. Zolang ze geen naam en gezicht hebben, horen ze bij het leven als het dagelijks weerbericht. Soms volgen we een kwestie met net wat meer interesse, maar meestal ebt de belangstelling weg als de berichtgeving erover afneemt. Dat realiseerde de Waalse regisseur Olivier Masset-Depasse zich na het zien van een schokkende televisiereportage over een detentiecentrum waar mannen, vrouwen en kinderen als misdadigers worden opgesloten en behandeld totdat over hun lot is beslist. Dit kan iedereen overkomen, dit had ík kunnen zijn, was zijn gedachte - en Masset-Depasse wist dat dit het thema van zijn nieuwe film zou worden. Met ILLÉGAL wil hij dan ook uitdragen dat als je anderen niet respecteert, je jezelf niet respecteert. En je moet wel een hele harde zijn als je hem na het zien van deze film ongelijk geeft.
In ILLÉGAL volgen we de Russische Tania (Anne Coesens) die met haar zoontje Ivan al acht jaar illegaal in België woont - haar verzoek om een verblijfsvergunning is afgewezen. Ze verdient met schoonmaakwerk de kost en zorgt voor Ivan, die net op de middelbare school zit. De voortdurende angst om ontdekt te worden beheerst Tania’s leven, maar ze heeft kennelijk een grondige reden om niet terug te willen keren naar Rusland. Tijdens een routinecontrole gaat het toch mis. Terwijl Ivan zich op zijn moeders aandringen uit de voeten maakt, wordt Tania opgepakt en naar een repatriëringscentrum gebracht. Ze weigert haar identiteit prijs te geven en mee te werken aan uitzetting, vooral om haar zoontje te beschermen. Daar moet ze uiteindelijk een hoge prijs voor betalen.
ILLÉGAL is aangrijpend en onthutsend tegelijk. Nooit meer vergeet je de Tania die Anne Coesens zo indringend neerzet: van vastberaden en strijdlustig tot angstig, wanhopig en gedesillusioneerd.