abel.jpg

Abel

  • regie: Diego Luna

  • met: Christopher Ruiz-Esparza • José Maria Yazpik

  • MEX •drama • 2010 • 82 min.

Abel icon_trailer.png

Opgelet, de ABEL die we deze maand draaien is niet het inktzwarte debuut waarmee Alex van Warmerdam in 1986 zijn filmcarrière begon. Al betreft het opnieuw een regiedebuut, en wel van de jonge Mexicaan Diego Luna. Hij is vooral bekend van het succesvolle Y TU MAMÁ TAMBIÉN, waarin hij samen met de inmiddels nóg beroemdere Gael García Bernal (BABEL, THE MOTOR CYCLE DIARIES) faam maakte als acteur. Met zijn nieuwe film bewijst Luna dat hij ook aan de andere kant van de camera grote capaciteiten heeft.
ABEL is een drama over de negenjarige Abel, die niet meer praat sinds zijn vader het gezin heeft verlaten. Niemand weet hoe ze met de jongen moeten omgaan. Ten einde raad wordt Abel naar een psychiatrische inrichting gebracht, maar dat heeft geen effect op zijn gedrag. Daarom besluit zijn moeder hem weer naar huis te halen. Zij hoopt dat de huiselijke omgang met zijn zusje en broertje de situatie zal verbeteren. Het hele gezin doet zijn uiterste best het leven voor Abel zo plezierig mogelijk te maken, maar ook dat lijkt niet te helpen. Totdat hij plotseling begint te spreken. Er komt dan echter geen kinderlijk gebrabbel uit zijn mond, maar ernstige volzinnen. Abel neemt de rol van de vader op zich en gaat zich bemoeien met het huiswerk van zijn broer en zus. Zijn moeder wil de gevoelens van de jongen niet kwetsen en besluit het spel mee te spelen.
Regisseur Luna heeft na lang zoeken en uitgebreide workshops de ideale Abel gevonden: de jonge hoofdrolspeler Christopher Ruiz-Esparanza. Hij levert een bijzondere acteerprestatie en speelt volgens de Volkskrant bij vlagen beklemmend triest.

NB: op vrijdag 17 juni wordt de film om 19:00 uur voorafgegaan door een korte inleiding.