4maanden_3weken_2dagen.jpg

4 maanden, 3 weken & 2 dagen

4 maanden, 3 weken & 2 dagen

Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk kunt u dit stukje beter niet lezen. Hoe minder u van tevoren weet over 4 MAANDEN, 3 WEKEN & 2 DAGEN, hoe beter. Zelfs het uitleggen van de cryptische titel zou het kijkgenot kunnen bederven. Is het voldoende aanbeveling als u weet dat de film van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu afgelopen voorjaar in Cannes ’s werelds belangrijkste filmprijs won? Stop dan hier en laat u overrompelen door deze Gouden Palm-winnaar.
Afijn, u wilt er blijkbaar méér over lezen. 4 MAANDEN, 3 WEKEN & 2 DAGEN gaat over Otilia en Gabita, twee jonge studentes die in een shabby studentenflat ergens in Boekarest wonen. We schrijven 1987, dictator Ceaucescu is nog aan de macht en heeft zijn land aan de rand van de economische afgrond gebracht. Ook Otilia en Gabita moeten de eindjes dagelijks aan elkaar knopen. Maar dat valt allemaal in het niet bij het probleem waar de laatste mee te kampen krijgt: ze is ongewenst zwanger en wil haar baby laten aborteren. Ceaucescu heeft abortussen echter verboden. Daarom wijken de meisjes uit naar het illegale circuit, waar een onbekende man hen wel wil helpen. In ruil voor veel geld natuurlijk – en niet in een ziekenhuis, maar in een hotelkamer.
Regisseur Mungiu bouwt het verhaal van 4 MAANDEN, 3 WEKEN & 2 DAGEN heel geleidelijk op. Het eerste halfuur laat hij de kijker gewoon gissen naar wat de twee meisjes precies aan het doen zijn. Dat ze in grote problemen zitten is direct duidelijk, maar pas stukje bij beetje wordt hun verhaal onthuld. Met als climax de sleutelscènes in de hotelkamer, die bijzonder schrijnend zijn. Tegelijkertijd zijn ze zó goed gespeeld, dat de film alleen daarom al de hoofdprijs van Cannes volkomen verdiende.Zie ook de site van distributeur