preloader.gif zo 17 20:00
DECEMBER
preloader.gif za 06 18:30
preloader.gif zo 07 16:00
preloader.gif vr 12 19:00
preloader.gif zo 14 11:00
JANUARI
visages_villages.jpg

Visages villages

  • regie: Agnes Varda

  • met: Jean-Luc Godard • JR • Laurent Levesque

  • FRA •documentaire • 2017 • 100 min.

Visages villages icon_reserveer.png

De hoogbejaarde Agnès Varda en jonge kunstenaar JR rijden naar Franse dorpen waar ze bewoners portretteren en in giga-formaat op muren plakken – als eerbetoon. Eén van de liefste films van het jaar, aldus Vrij Nederland.

Het zal haar laatste film zijn, zegt de inmiddels 89-jarige regisseur Agnès Varda over VISAGES VILLAGES, in Cannes bekroond tot beste documentaire. Een terechte prijs: haar luchtige en soms ook wat weemoedig stemmende road-docu is onweerstaanbaar. Niet alleen door de bijzondere samenwerking tussen Varda en JR, maar vooral ook door de ontmoetingen met dorpsbewoners uit alle uithoeken van Frankrijk – en die gaan wat verder dan een praatje over het weer.

Voor haar project zocht Varda contact met hipsterfotograaf en street artist Jean René, bekend om zijn grote fotocollages op muren overal ter wereld. Zijn werk, waarmee hij onzichtbaren en minderheden aan de vergetelheid wil onttrekken, sprak Varda buitengewoon aan.

De twee kunstenaars vatten het plan op om samen in JR’s fotobus naar Franse dorpjes te reizen, met bewoners te spreken en met hun portretten de omgeving op te luisteren. Ze laten het over aan het toeval – ‘altijd mijn beste helper geweest’, zegt Varda. Zo komen ze bij een oud mijnwerkersdorp, geitenboerderij, klokkentoren, zoutzuurfabriek, spookdorp, kerkhofje, haven en een van de klif gevallen bunker. En elke keer weer duikt er een mooi, bijzonder of treurig verhaal op. Hun werk maakt de mensen nieuwsgierig, ze krijgen alle medewerking bij het vinden van een geschikte plek voor hun king size-foto’s en ze oogsten bewondering met het resultaat op een muur, boerenschuur, toren of treinwagon.

Intussen filosoferen Varda en JR er lustig op los: over hun kunstenaarschap, de kracht van de verbeelding, hun kijk op het leven, hun outfit, ouderdomsgebreken en herinneringen. Grappig, nostalgisch, leerzaam en steeds weer verrassend.


N.B. In het kader van het laatste deel van de filmspecial Franse Cinema, zal cultuurhistorica en docent filmgeschiedenis op zondag 17 december om 20.00 uur VISAGES VILLAGES inleiden.